flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд Запорізької області стягнув на користь Василівської міської ради збитки, заподіяні приватним підприємством за користування земельною ділянкою без правовстановлюючих документів

10 травня 2017, 17:19

Василівська міська рада звернулась до Господарського суду Запорізької області з позовом про стягнення збитків, заподіяних територіальній громаді м. Василівка у зв’язку з використанням товариством з обмеженою відповідальністю земельної ділянки без правовстановлюючих документів.

Встановлено, що у жовтні 2010 року між Василівською міською радою та товариством з обмеженою відповідальністю було укладено договір оренди земельної ділянки площею 2,0078 га для розміщення та обслуговування комплексу будівель строком на 5 років.

Оскільки строк дії договору оренди сплив в грудні 2015 року, позивач тричі спрямовував на адресу відповідача повідомлення, в яких нагадував орендарю про сплив дії договору оренди та необхідності або продовжити його на новий строк або звільнити займану земельну ділянку, однак вказані листи були залишені відповідачем без відповіді.

Під час розгляду справи судом встановлено, що товариство з обмеженою відповідальністю фактично продовжувало користуватися земельною ділянкою, але плату за користування нею не вносило, чим завдало збитків міському бюджету, оскільки користування земельною ділянкою відповідачем без укладення договору оренди обмежує право законного власника розпоряджатись нею, використовувати її за цільовим призначенням та отримувати за її використання плату.

Чинним Земельним кодексом України визначено, що власникам землі та землекористувачам відшкодовуються збитки, заподіяні внаслідок, зокрема, неодержання доходів за час тимчасового невикористання земельної ділянки.

За таких обставин, Господарським судом Запорізької області 21.04.2017 було прийнято рішення по справі №908/310/17, яким позов задоволено, з відповідача стягнуто на користь Василівської міської ради збитки в сумі 125955,28 грн.