flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд Запорізької області залишив без змін рішення Антимонопольного комітету про зловживання монопольним становищем суб’єктом господарювання на території області

15 травня 2017, 10:40

До Господарського суду Запорізької області звернулось ПАТ «Запоріжжяобленерго» з позовною заявою до Запорізького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету про визнання недійсним рішення відповідача.

В судовому засіданні встановлено, що рішенням адміністративної колегії Запорізького відділення АМКУ №19-рш від 30.11.2016 визнано, що ПАТ «Запоріжжяобленерго» займає монопольне становище на ринку постачання електричної енергії в територіальних межах Запорізької області, а також визнано дії позивача зловживанням монопольним становищем на ринку, що призвели до ущемлення інтересів споживачів з огляду на наступне.

Восени 2016 року до Запорізького відділення АМКУ звернулось приватне підприємство, яке здійснює будівництво торговельно-розважального комплексу в м. Бердянськ зі скаргою на дії ПАТ «Запоріжжяобленерго» щодо висунення електропостачальником додаткових вимог щодо укладення договору постачання електричної енергії, не передбачених законодавством.

Так, в жовтні 2015 року підприємцем було укладено договір про приєднання до електричних мереж позивача, якому передувало розроблення усіх необхідних проектів та проведення відповідних робіт.

Після чого, приватне підприємство мало намір здійснити будівництво торгівельного центру, в зв’язку з чим, направило до Бердянського відділення обленерго заяву про підключення до електричних мереж та постачання електричної енергії. Однак, ПАТ «Запоріжжяобленерго» виставило додаткові вимоги щодо надання замовником, зокрема, проекту електропостачання будівельних струмоприймачів та отримання технічних вимог.

При цьому, відповідно до діючих Правил приєднання електроустановок до електричних мереж, з метою тимчасового електропостачання будівельних струмоприймачів укладається договір про постачання електричної енергії, який діє до завершення будівельно-монтажних та пусконалагоджувальних робіт, і не вимагає здійснення замовником додаткових проектів чи робіт.

Всупереч зазначеним вимогам законодавства, ПАТ «Запоріжжяобленерго» було прийнято власний внутрішній наказ, яким встановлювались додаткові вимоги щодо розробки за власні кошти замовниками проекту електропостачання будівельних струмоприймачів.     

В зв’язку з чим, Господарським судом Запорізької області у задоволенні позовних вимог ПАТ «Запоріжяобленерго» відмовлено, рішення адміністративної колегії Запорізького відділення АМКУ №19-рш від 30.11.2016 залишено без змін.

Рішення суду по справі №908/223/17 від 18.04.2017 не оскаржувалось в апеляційному порядку та набрало законної сили.