flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд Запорізької області зобов’язав Центральний парк культури та відпочинку «Дубовий гай» знести об’єкти, які були самовільно збудовані підприємцем на території парку

15 травня 2017, 10:41

До Господарського суду Запорізької області надійшла позовна заява Запорізької міської ради до КП «Центральний парк культури та відпочинку «Дубовий гай» про зобов’язання відновити стан земельної ділянки, наданої в постійне користування, шляхом знесення самовільно збудованих об’єктів.

Під час розгляду справи судом встановлено, що рішенням виконавчого комітету Запорізької міської ради від 26.03.1998 КП «Центральний парк культури та відпочинку «Дубовий гай» надано в постійне користування земельну ділянку для функціонування парку.

В липні того ж року між сторонами було укладено договір про умови використання зазначеної земельної ділянки, відповідно до якого, міська рада зобов’язана здійснювати контроль за її використанням.

В березні 2014 року між парком «Дубовий гай» та приватним підприємством укладено договір про співпрацю з питань організації відпочинку в рекреаційній зоні та надання відповідних послуг. Так, на виконання зазначеного договору приватним підприємством було споруджено атракціон «Мотузкова смуга перешкод» за допомогою встановлення металевих конструкцій на території парку.

Проведеною щорічною інвентаризацією майна Запорізької міської ради в 2015 році встановлено, що при візуальному огляді території парку виявлено об’єкти нерухомого майна – металеві конструкції атракціону, які не відображені на балансі підприємства та використовуються без законних підстав суб’єктом господарювання для отримання прибутку.

Зведення на земельній ділянці комунальної форми власності зазначених об’єктів нерухомості без отримання містобудівних умов і обмежень, а також без отримання дозволу на порушення об’єкту благоустрою є порушенням права Запорізької міської ради на управління своєю власністю.

Чинним ЗК України визначено, що власник земельної ділянки може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть, якщо ці порушення не пов’язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою і відшкодування завданих збитків.

З огляду на викладене, Господарським судом Запорізької області 19.04.2017 було прийнято рішення по справі №908/227/17, яким позов  задоволено, відповідача зобов’язано відновити стан земельної ділянки, наданої йому у постійне користування шляхом знесення самовільно збудованих об’єктів.

Зазначене рішення суду не оскаржувалось в апеляційному порядку та набрало законної сили.