flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд Запорізької області своїм рішенням зобов’язав ПАТ «Запоріжгаз» відновити розподіл природного газу, що неправомірно був припинений на приватному підприємстві в м. Бердянськ

19 травня 2017, 10:24

До Господарського суду Запорізької області звернулось ТОВ «Газова станція» з позовною заявою до ПАТ по газопостачанню та газифікації «Запоріжгаз» про зобов’язання відновити розподіл та постачання природного газу на об’єкті АГНКС, що експлуатується позивачем в м. Бердянськ шляхом розпломбування вхідної засувки газоспоживного обладнання.

Встановлено, що у грудні 2012 року між сторонами по справі було укладено договір на постачання природного газу за регульованим тарифом.

В січні 2015 року ПАТ «Запоріжгаз» примусово обмежило газопостачання підприємства позивача через понадлімітне використання ним природного газу.

В подальшому, ТОВ «Газова станція» неодноразово зверталося до відповідача з проханням поновити газопостачання, однак ПАТ «Запоріжгаз» відмовляло, посилаючись на те, що договір, укладений в 2012 році між сторонами припинив свою дію, позивач встановив лічильник газу непридатний для використання та відсутній необхідний встановлений ліміт природного газу для споживача.

Рішенням господарського суду Запорізької області від 18.11.2016 у справі №908/904/16, яке набрало законної сили, ПАТ «Запоріжгаз» зобов’язано укласти новий договір з позивачем, встановлено, що лічильник газу відповідає нормам чинного законодавства, а також те, що позивач має достатній підтверджений обсяг газу для забезпечення його об’єктів газоспоживання.

Відповідно до положень ГПК України, обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, крім встановлених рішенням третейського суду, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.

Отже, передбачені законодавством підстави для не відновлення газопостачання позивачу відсутні, а відмова відповідача від розпломбування вхідної засувки газоспоживного обладнання є неправомірною.

В той же час, в судовому засіданні встановлено, що з липня 2015 року ліцензія на право провадження ПАТ «Запоріжгаз» господарської діяльності з постачання природного газу анульована, відповідач не може в подальшому виконувати зобов’язання в частині постачання природного газу, чинною є лише ліцензія, видана підприємству на розподіл природного газу.

В зв’язку чим, колегією суддів Господарського суду Запорізької області 19.04.2017 було прийнято рішення по справі №908/4966/15, яким позов  частково задоволено, відповідача зобов’язано відновити розподіл природного газу на об’єкті, що експлуатується позивачем шляхом розпломбування вхідної засувки газоспоживного обладнання.

Рішення суду набрало законної сили, видано наказ на його виконання.