flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд Запорізької області стягнув з приватного підприємства заборгованість з орендної плати за користування водопровідними мережами на території Вільнянського району області

16 червня 2017, 11:23

До господарського суду Запорізької області звернулась Антонівська сільська рада Вільнянського району Запорізької області з позовною заявою до товариства з обмеженою відповідальністю про стягнення заборгованості за договором оренди обладнання та розірвання договору.

Встановлено, що на підставі рішення Антонівської сільської ради від 22.07.2009 приватному підприємству було передано в оренду комунальне майно, яке належить сільській раді – водопровідні мережі протяжністю 33,7 км на трирічний строк.

В серпні того ж року між сторонами було укладено договір оренди обладнання строком на 49 років для організації надання послуг системою водопостачання у селах Антонівської сільської ради.

Вказаним договором на відповідача був покладений обов’язок щодо своєчасного внесення орендної плати.

Однак, відповідач систематично порушував свої зобов’язання зі сплати орендних платежів, внаслідок чого утворився чималий борг з орендної плати.

Вказані обставини відповідно до Закону України «Про оренду державного та комунального майна» та умов спірного договору є підставою для стягнення заборгованості та дострокового розірвання договору оренди.

За таких обставин, Господарським судом Запорізької області 17.05.2017 було прийнято рішення по справі №908/541/17, яким позов задоволено, з відповідача стягнуто суму боргу в розмірі 8664,93 грн. та розірвано договір оренди обладнання.

В той же час, під час розгляду справи судом встановлено, що Антонівською сільською радою як органом місцевого самоврядування не додержані вимоги діючого законодавства про передачу орендованого майна, а саме при укладенні спірного договору суттєво занижено розмір орендної плати за весь об’єкт, що орендується, та строк його укладання не співпадає з рішенням власника про передачу майна в оренду.

Крім того, умови договору щодо строків внесення орендних платежів суперечать один одному, що унеможливило встановлення судом строків порушення зобов’язання та стягнення з відповідача штрафних санкцій.

Зазначені обставини є недоліками в діяльності позивача. Передача в оренду комунального майна по значно заниженій ціні призвела до ненадходження в місцевий бюджет коштів від оренди.

В зв’язку з чим, господарським судом Запорізької області 17.05.2017 винесено окрему ухвалу, якою Антонівську сільську раду Вільнянського району Запорізької області зобов’язано вжити заходів, направлених на усунення виявлених недоліків.