flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарським судом Запорізької області стягнуто на користь Запоріжжяобленерго заборгованість за надані послуги на суму понад 2 млн. грн.

04 липня 2017, 15:48

Господарським судом Запорізької області розглянуто позов ПАТ «Запоріжжяобленерго» до ПАТ «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат» про стягнення заборгованості за договором постачання електричної енергії.

Встановлено, що в квітні 2012 року між сторонами був укладений договір, відповідно до умов якого, постачальник електричної енергії продає електроенергію для забезпечення потреб електроустановок споживача, а споживач оплачує її вартість.

В судовому засіданні встановлено, що в період з листопада 2016 року по січень 2017 року у ПАТ «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат» виникла заборгованість за спожиті послуги на суму понад 1,74 млн. грн.

Між тим, відповідач оплату за надані послуги у встановлені договором строки та розмірі не вносив, чим порушив умови договору.

Чинним цивільним та господарським законодавством визначено, що зобов’язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог законодавства, а за відсутності таких умов та вимог, відповідно до звичаїв ділового обороту.

Наведені обставини відповідно до норм діючого законодавства, а також умов спірного договору є підставою для стягнення заборгованості та застосування до відповідача штрафних санкцій.

Під час розгляду справи судом встановлено, що неможливість виконання відповідачем своїх договірних зобов’язань у спірному періоді була викликана зупинкою виробництва та скрутним фінансовим становищем підприємства. За таких обставин, суд дійшов висновку про можливість зменшення розміру пені за відповідним клопотанням відповідача.

Рішенням Господарського суду Запорізької області від 06.06.2017 по справі №908/572/17 задоволено позовні вимоги ПАТ «Запоріжжяобленерго», з відповідача стягнуто заборгованість за договором постачання та штрафні санкції на загальну суму 2003880,05 грн., визначивши розстрочку виплати боргу строком на 4 місяці.

Рішення суду не оскаржувалось в апеляційному порядку та набрало законної сили, видано наказ на його виконання.