flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд Запорізької області повернув до комунальної власності земельну ділянку площею 58 га, яку одна із шкіл на території області неправомірно передала підприємцю для обробітку

11 липня 2017, 15:44

Бердянська місцева прокуратура звернулась до Господарського суду Запорізької області з позовом в інтересах держави в особі Ільїнської сільської ради Чернігівського району Запорізької області до Ільїнського навчально-виховного комплексу та приватного підприємця про визнання недійсним договору про спільну діяльність та повернення земельної ділянки до комунальної власності.

З матеріалів справи вбачається, що в березні 2001 року Ільїнському навчально-виховному комплексу передано в оренду земельну ділянку комунальної форми власності площею 58 га для сільськогосподарського використання та вирощування сільгосп культур на підставі рішення Ільїнської сільської ради.

Після чого, у лютому 2009 року між Ільїнським НВК та фізичною особою-підприємцем укладено договір про спільну діяльність з метою спільного обробітку земельної ділянки, яку навчальний заклад отримав в оренду в 2001 році.

При цьому, сторони фактично приховали договір суборенди земельної ділянки, шляхом укладення удаваного правочину з метою приховання орендних відносин.

Чинним ЦК України визначено, що при розгляді питання про недійсність удаваного правочину, суд має встановити чи відповідає правочин, який насправді був укладений між сторонами вимогам законодавства і у випадку, якщо він суперечить вимогам закону, господарський суд має прийняти рішення про визнання його недійсним.

Під час розгляду справи судом встановлено, що договір суборенди земельної ділянки, який фактично був укладений між сторонами, не відповідає вимогам цивільного та земельного законодавства, оскільки навчальний заклад не мав повноважень щодо розпорядження вказаною земельною ділянкою, фактичне передання земельної ділянки у користування суб’єкту господарювання здійснено без згоди органу місцевого самоврядування, оспорюваний договір не містить істотних умов, передбачених діючим законодавством для договору оренди землі.

За таких обставин, колегією суддів Господарського суду Запорізької області 26.06.2017 було прийнято рішення по справі №908/546/17, яким позов задоволено, договір про спільну діяльність визнано недійсним, приватного підприємця зобов’язано повернути земельну ділянку комунальної форми власності площею 58 га на користь Ільїнського НВК.

Рішення суду набрало законної сили, видано накази на його виконання.