flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарським судом Запорізької області задоволено позов банківської установи та звернуто стягнення на майно Запорізького заводу високовольтної апаратури через неповернення кредиту

26 липня 2017, 12:06

Господарським судом Запорізької області розглянуто позов ПАТ «Мотор-Банк» до Командитного товариства «Запорізький завод високовольтної апаратури – Вакатов» і компанія» про звернення стягнення на предмет застави.

Встановлено, що у травні 2012 року між сторонами був укладений кредитний договір, відповідно до умов якого, кредитор надав позичальнику грошові кошти у вигляді відкличної відновлювальної кредитної лінії на суму 5 млн. грн., а позичальник зобов’язався повернути наданий кредит, сплатити нараховані проценти, а також виконати інші зобов’язання, визначені договором.

Крім того, для забезпечення виконання вимог кредитного договору сторони уклали договори застави на виробниче обладнання, яке належить на праві власності відповідачу.

Під час розгляду справи судом встановлено, що КТ «Запорізький завод високовольтної апаратури – Вакатов» і компанія», починаючи з квітня 2013 року, погашати заборгованість за кредитним договором припинило, внаслідок чого утворилась заборгованість в сумі понад 5,7 млн. грн.

Чинним цивільним законодавством та умовами договорів визначено: якщо в момент настання терміну виконання заставодавцем зобов’язання, у тому числі, по сплаті будь-яких платежів, які повинні бути здійснені відповідно до умов кредитного договору, таке зобов’язання не буде виконане, - заставодержатель має право звернути стягнення на предмет застави.

З огляду на викладене, Господарський суд Запорізької області задовольнив позові вимоги ПАТ «Мотор-Банк» та звернув стягнення на предмет застави – виробниче обладнання відповідача.

Рішення по справі №908/1035/17 від 03.07.2017 не оскаржувалось в апеляційному порядку та набрало законної сили.