flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд Запорізької області повернув територіальній громаді Мелітополя земельну ділянку площею 2 тис. м2

26 липня 2017, 12:06

Мелітопольська місцева прокуратура звернулась до Господарського суду Запорізької області з позовом в інтересах держави в особі органу місцевого самоврядування – Мелітопольської міської ради Запорізької області до товариства з обмеженою відповідальністю про розірвання договору оренди земельної ділянки та зобов’язання вчинити певні дії.

Встановлено, що у грудні 2008 року між Мелітопольською міською радою та приватним підприємством було укладено договір оренди земельної ділянки площею 2014,9 м2, яка знаходиться по вул. Профінтерна в
м. Мелітополь для розміщення та експлуатації існуючої АЗС строком на 50 років.

Вказаним договором на відповідача був покладений обов’язок щодо своєчасного та у повному обсязі внесення орендної плати.

Однак, відповідач систематично порушував свої зобов’язання зі сплати орендних платежів, внаслідок чого утворилась заборгованість на суму понад 150 тис. грн.

Порушення  товариством з обмеженою відповідальністю умов договору щодо несплати протягом тривалого періоду платежів за користування орендованою земельною ділянкою, як це передбачено договором, є істотним, оскільки значною мірою позбавляє позивача того, на що він розраховував при укладенні договору, зокрема надходження відповідних коштів з орендної плати до місцевого бюджету.

Вказані обставини відповідно до норм земельного законодавства та умов спірного договору є підставою для його дострокового розірвання та повернення земельної ділянки власнику.

За таких обставин, Господарським судом Запорізької області 05.07.2017 було прийнято рішення по справі №908/1051/17, яким позов задоволено, договір оренди земельної ділянки розірвано, приватне підприємство зобов’язано повернути земельну ділянку комунальної форми власності площею 2014,9 м2 на користь Мелітопольської міської ради.

Рішення суду не оскаржувалось в апеляційному порядку та набрало законної сили.