flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд Запорізької області стягнув з відділу освіти молоді та спорту Кам’янсько-Дніпровської РДА заборгованість за договором поставки природного газу на суму понад 2,5 млн. грн.

17 серпня 2017, 11:36

Господарським судом Запорізької області розглянуто позов товариства з обмеженою відповідальністю «Запоріжгаз Збут» до відділу освіти молоді та спорту Кам’янсько-Дніпровської районної державної адміністрації в Запорізькій області про стягнення заборгованості за договором.

Встановлено, що в січні 2016 року між сторонами в рамках проведення закупівлі на підставі Закону України «Про публічні закупівлі» був укладений договір на постачання природного газу для потреб непобутових споживачів, умовами якого було визначено, що постачальник зобов’язується поставити, а споживач прийняти та оплатити поставлений газ.

Під час розгляду справи судом встановлено, що в період з січня по березень 2017 року газопостачальником на виконання вимог вказаного договору було поставлено, а споживачем прийнято природний газ на суму понад 2,4 млн. грн.

Однак, відповідач свої зобов’язання щодо своєчасної оплати поставленого газу всупереч умов договору та вимог закону, в обумовлений договором строк і в повному обсязі не виконав, внаслідок чого утворилась значна заборгованість. Свої дії споживач мотивував тим, що обсяг поставленого газу перевищив обсяг, обумовлений договором.

Згідно з положеннями ЦК України, якщо покупець прийняв більшу кількість товару, ніж це встановлено договором купівлі-продажу, він зобов’язаний оплатити додатково прийнятий товар за ціною, встановленою для товару, прийнятого відповідно до договору, якщо інша ціна не встановлена за домовленістю сторін.

Відповідно до норм чинного законодавства, а також умов спірного договору зазначені обставини є підставою для стягнення заборгованості та застосування до відповідача штрафних санкцій.

З огляду на викладене, Господарський суд Запорізької області задовольнив позов ТОВ «Запоріжгаз Збут» та стягнув з відповідача заборгованість і штрафні санкції на загальну суму 2572674,49 грн.

Рішення по справі №908/1068/17 від 19.07.2017 набрало законної сили, видано наказ на його виконання.