flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оприлюднено Укази Президента України про ліквідацію та створення місцевих судів в Україні та реорганізацію місцевих судів

10 січня 2018, 15:47

29 грудня 2017 року Президент України підписав укази про ліквідацію та створення місцевих судів в Україні та про реорганізацію місцевих судів.

Так, відповідно до Указу №453/2017 «Про ліквідацію місцевих господарських судів та утворення окружних господарських судів» ліквідується господарський суд Запорізької області та утворюється Запорізький окружний господарський суд.

Крім того, Указом №454/2017 «Про ліквідацію апеляційних господарських судів та утворення апеляційних господарських судів в апеляційних округах» утворено Центральний апеляційний господарський суд в апеляційному окрузі, що включає Дніпропетровську, Запорізьку та Кіровоградську області з місцезнаходженням у місті Дніпрі.

Пунктом 3 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (далі Закону) передбачено, що господарські суди Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя продовжують здійснювати свої повноваження без обмеження строком до утворення та початку діяльності окружних господарських судів, юрисдикція яких розповсюджується на відповідну територію.

Апеляційні суди, утворені до набрання чинності Закону, продовжують здійснювати свої повноваження до утворення апеляційних судів у відповідних апеляційних округах. Такі апеляційні суди у відповідних апеляційних округах мають бути утворені та розпочати здійснювати правосуддя не пізніше трьох років з дня набрання чинності Законом.

Відповідно до ч. 6 ст. 147 Закону, у разі ліквідації суду, що здійснює правосуддя на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці (відповідних адміністративно-територіальних одиниць), та утворення нового суду, який забезпечує здійснення правосуддя на цій території, суд, що ліквідується, припиняє здійснення правосуддя з дня опублікування в газеті «Голос України» повідомлення голови новоутвореного суду про початок роботи новоутвореного суду.

Таким чином, господарський суд Запорізької області продовжує здійснювати свої повноваження без обмеження строком до початку діяльності Запорізького окружного господарського суду.