flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги Бердянської міської ради та Приватного підприємства «А-Літа» у справі № 908/9/18!

02 березня 2018, 11:36

  номер провадження справи  12/2/18

  

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

  УХВАЛА

 

27.02.2018                                                                                                      Справа № 908/9/18 

 

Господарський суд Запорізької області у складі судді Смірнова О.Г.,

За участю секретаря судового засідання Вака В.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу № 908/9/18

за позовом: Бердянської міської ради (71118, Запорізька область, м. Бердянськ,                                пл. Єдності, 2)

до відповідача: Приватного підприємства «А-Літа» (71100, Запорізька область,                               м. Бердянськ, вул. Італійська, 54, кв. 4, ).

про розірвання договору оренди землі та зобов’язання повернути земельну ділянку

 

за участю представників:

від позивача – не з’явився

від відповідача – не з’явився

 

ВСТАНОВИВ:

 

Бердянська міська рада звернулася до Господарського суду Запорізької області з позовною заявою до Приватного підприємства «А-Літа» про:

- розірвання договору оренди землі від 22.05.2008 року, укладеного між Бердянською міською радою та Приватним підприємством «А-Літа», зареєстрованого у Бердянському районному відділі Запорізької регіональної філії ДП «Центр ДЗК при Держкомземі України», про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 07.11.2008 року за № 040836500487;

- зобов’язання Приватного підприємства «А-Літа» повернути за належністю Бердянській міській раді земельну ділянку площею 0,1015 га (кадастровий номер 2310400000:07:002:0085), розташовану за адресою: вул. Курортна (в районі турбази «Парус»), м. Бердянськ, Запорізька область.

Ухвалою Господарського суду Запорізької області від 12.01.2018 року позовна заява прийнята до розгляду, відрито провадження у справі, присвоєно номер провадження 12/2/18, визначено здійснення розгляду справи за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 08.02.2018 року о 10 год. 00 хв.

            Ухвалою суду від 08.02.2018 року відкладено підготовче засідання до 27.02.2018 року о 15 год. 00 хв.

27.02.2018 року на електронну адресу суду від Бердянської міської ради надійшло клопотання, в якому останній посилаючись на несприятливі погодні умови та відсутність можливості прибуття у судове засідання представника позивача із м. Бердянську, просить суд відкласти підготовче засідання.

Умовами п. 1.5.6. Інструкції з діловодства в господарських судах України визначено, що надсилання офіційного листа електронною поштою здійснюється за умови реєстрації документа та запису вихідного реєстраційного номера і дати документа у файл, що відповідає конкретному документу. Електронний лист є офіційним, якщо містить вкладення з текстом офіційного документа у вигляді файлу, скріпленого електронним цифровим підписом. Для офіційного електронного листа обов'язково заповнюється поле «Тема» таким чином: «дата реєстрації листа у форматі «ДДММРРРР», реєстраційний номер листа, короткий зміст (за потреби)». Наприклад: 23102012 №10-6521/2012 відповідь на лист ДСА України від 15102012 №19-1550/2012. Для офіційного електронного листа інформація про приєднані файли вказується в тексті такого листа.

Відповідно до п. 1.5.17 Інструкції з діловодства в господарських судах України документи, отримані електронною поштою без електронного цифрового підпису або каналами факсимільного зв'язку, не належать до офіційних. У разі надсилання електронних документів без електронного цифрового підпису та факсограм необхідно надсилати також оригінал документа в паперовій формі.

Однак, клопотання, яке надійшлои на електронну адресу суду 27.02.2018 року від позивача не містить електронного цифрового підпису про що господарським судом складений відповідні акт від 27.02.2018 року.

Таким чином, з урахуванням положень Інструкції з діловодства в господарських судах України суд позбавлений можливості прийняти вказане клопотання позивача в якості офіційного документу.

Представники сторін в судове засідання 27.02.2018 року не з'явилися.

Разом з тим до суду від відповідача повернулося поштове відправлення - ухвали від 12.01.2018 року про відкриття провадження у справі, з відміткою на конверті «за закінченням встановленого строку зберігання».

Відповідно до ч. 1 ст. 183 ГПК України підготовче засідання проводиться за правилами, передбаченими статтями 196 - 205 цього кодексу, з урахуванням особливостей підготовчого засідання, встановлених цією главою.

За приписами ч. 2 ст. 183 ГПК України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках:

1) визначених частиною другою статті 202 цього Кодексу;

2) залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача;

3) в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

З метою усунення порушення рівності та змагальності учасників судового процесу, враховуючи нез’явлення в судове засідання представників сторін, надання можливості сторонам подати суду докази на підтвердження своїх вимог і заперечень, заявити відповідні заяви та клопотання, суд дійшов висновку про задоволення клопотання позивача та відкладення підготовчого засідання.

Керуючись 182, 183, 234 Господарського процесуального кодексу України , господарський суд, -

 

УХВАЛИВ:

 

  1. Відкласти підготовче засідання на 06.03.2018 року об 15 год. 45 хв. Засідання відбудеться в приміщенні господарського суду за адресою: м. Запоріжжя, вул. Гетьманська, 4, корпус 1, каб. 217.

Засідання відбудеться в приміщенні господарського суду за адресою: м. Запоріжжя,       вул. Гетьманська, 4, корпус 1, каб. № 217. 

Електронна адреса господарського суду Запорізької області: inbох@zp.arbitr.gov.ua,  телефон інформаційного центру суду: (061) 224-08-88.

  1. 2. Позивачу у строк, не більше ніж п’ять днів з дня отримання відзиву, надати суду відповідь на відзив із його документальним обґрунтуванням. Одночасно з надісланням (наданням) відповіді до суду направити її копію з доданими документами відповідачу, докази направлення/надання надати суду (додати до відповіді).

Запропунувати позивачу надати оригінали всіх документів доданих до позовної заяви - суду для огляду; всі наявні документи на підтвердження факту порушення відповідачем прав та законних інтересів позивача; листування з відповідачем по суті спору (з доказами направлення або вручення кореспонденції).

Суд роз’яснює позивачу що:

- відповідно до п. 2 ч. 2 та ч. 3 ст. 46 ГПК України позивач вправі до закінчення підготовчого засідання збільшити або зменшити розмір вимог, змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви;

- відповідно до приписів ст. 226 ГПК України суд залишає позов без розгляду, якщо позивач без поважних причин не подав витребувані судом докази, необхідні для вирішення спору, або позивач (його представник) не з’явився у судове засідання або не повідомив про причини неявки, крім випадку, якщо від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності і його нез’явлення не перешкоджає вирішенню спору.

  1. 3. Запропонувати відповідачу подати відзив на позов із урахуванням вимог ст.165 ГПК України у строк до 03.2018 року. Одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду направити копію відзиву та доданих до нього документів позивачу, докази направлення/надання надати суду (додати до відзиву).

Суд роз’яснює, що відповідно до ч. 2 ст. 178 ГПК України в разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

  1. 4. Встановити відповідачу строк для подання заперечень із урахуванням вимог ст.167 ГПК України до 03.2018 року, одночасно надіслати позивачу – копію заперечень.
  2. 5. Явка у судове засідання уповноважених представників сторін обов’язкова.
  3. 6. При направленні у судове засідання уповноважених представників сторін, останнім мати при собі відповідно до ст. 60 Господарського процесуального кодексу України документи, що підтверджують повноваження представників.
  4. 7. Повідомити сторони про відсутність у суду технічної можливості забезпечення учасникам справи права брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду до затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://zp.arbitr.gov.ua/sud5009/.

  1. 8. Попередити сторони про відповідальність передбачену ст. 135 ГПК України.

Відповідно до ст. 135 Господарського процесуального кодексу  України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, зокрема, за ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу.

  1. 9. Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

 

Суддя                                                                                                           О.Г.Смірнов

 

 

 

Учасники процесу мають можливість отримувати процесуальні документи в електронному вигляді паралельно з документами у паперовому вигляді. Для отримання процесуальних документів в електронному вигляді потрібно:

  1. Зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (завести поштову скриньку електронного суду), розміщеній на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою: mail.gov.ua.
  2. Подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі судової влади України у вищевказаному розділі. Процесуальні документи у відповідній справі, що видані після дати подання вказаної Заявки до суду, будуть надходити в електронному вигляді на зареєстровану електронну адресу учасника судового процесу в домені mail.gov.ua, зазначену в Заявці.

Відповідно до п. 1.5.17 Інструкції з діловодства в господарських судах України документи, отримані електронною поштою без електронного цифрового підпису або каналами факсимільного зв'язку, не належать до офіційних. У разі надсилання електронних документів без електронного цифрового підпису та факсограм необхідно надсилати також оригінал документа в паперовій формі.