flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги ТОВ «Інтерсіті-Авто» та ФОП «Желуденко Д.С. у справі № 908/226/18

20 березня 2018, 09:04

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

У Х В А Л А

 

             16.02.18                                                                                                   справа № 908/226/18

 

Суддя господарського суду Запорізької області Корсун В.Л., розглянувши матеріали справи  

за позовною заявою: товариства з обмеженою відповідальністю “Інтерсіті-Авто”, 32300, Хмельницька область, м. Камянець-Подільський, вул. Північна, буд. 81

до відповідача: фізичної особи-підприємця Желуденко Дмитра Сергійовича, 72316, Запорізька область, м. Мелітополь, вул. Дзержинського, буд. 404, кв. 39

про стягнення 35 999,64 грн.

 

без виклику представників сторін

 

ВСТАНОВИВ:

 

Законом України “Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів” від 03.10.17 № 2147-VIII Господарський процесуальний кодекс України викладено в новій редакції, яка набрала чинності з 15.12.17.

12.02.18 до господарського суду Запорізької області надійшла позовна заява за вих. б/н та б/д товариства з обмеженою відповідальністю “Інтерсіті-Авто” (далі ТОВ “Інтерсіті-Авто”) до фізичної особи-підприємця Желуденко Дмитра Сергійовича (надалі ФОП Желуденко Д.С.) про відшкодування 29 400,00 грн. за поставлений неякісний товар та про стягнення 6 566,64 грн. завданих неналежним виконаним зобов’язанням збитків. Позов обґрунтовано ст.ст. 525, 526, 662, 673, 678, 712 ЦК України, ст.ст. 174, 181, 193, 224, 265 ГК України та ст.ст. 20, 27, 162, 171 ГПК України.

12.02.18 автоматизованою системою документообігу господарського суду Запорізької області здійснено автоматичний розподіл судової справи між суддями, справу передано на розгляд судді Корсуну В.Л.

Ухвалою суду від 15.02.18 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі № 908/226/18, присвоєно справі номер провадження 17/9/18. Крім того, судом визначено, що подальший розгляд цієї справи буде здійснюватись в порядку загального позовного провадження та призначено підготовче судове засідання на 13.03.18.

В прохальній частині позовної заява за вих. б/н та б/д ТОВ “Інтерсіті-Авто” до ФОП Желуденко Д.С. позивач просить суд слухати дану справу в режимі відеоконференції з Кам’янець-Подільським міськрайонним судом Хмельницької області.

Вказане клопотання позивачем взагалі в позовній заяві не обґрунтовано.

Розглянувши вказане клопотання суд виходив з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 Господарсько процесуального кодексу України (далі ГПК України в редакції чинній із 15.12.17), завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов’язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

Частинами 1, 3 ст. 3 ГПК України визначено, що судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України «Про міжнародне приватне право», Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», а також міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України. Судочинство у господарських судах здійснюється відповідно до закону, чинного на час вчинення окремої процесуальної дії, розгляду і вирішення справи.

Згідно із вимогами ч. 1 ст. 74 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог або заперечень.

Частиною 1 ст. 197 ГПК України передбачено, що учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов’язковою.

Ухвалою суду від 15.02.18 про прийняття позовної заяви ТОВ “Інтерсіті-Авто” до розгляду та відкриття провадження у справі № 908/226/18, суд зобов’язав позивача надати все листування між сторонами у справі по суті спору з доказами його направлення однією стороною та отримання іншою.

Пунктом 9 резолютивної частини вказаної ухвали суду від 15.02.18 явка в судове засідання, призначене на 13.03.18, уповноважених представників сторін у справі                         № 908/226/18, у т.ч. представника позивача, судом визнана обов’язковою.

Необхідність з’явлення сторін в засідання 13.03.18, у т.ч. представника позивача, викликана обов’язком суду дослідження не тільки наданих сторонами документів (доказів), але і в їх огляді в засіданні та у наданні пояснень щодо таких доказів.

Тим більше, з урахуванням того, що справа слухається в порядку господарського судочинства.    

З огляду на викладене, а також враховуючи, що проведення судового засідання в режимі відеоконференції унеможливить огляд наявних у позивача оригіналів документів, оцінку яких у т.ч. має здійснити суд для прийняття законного та обґрунтованого рішення у справі по суті спору, а також те, що суд зобов’язаний безпосередньо дослідити матеріали справи, надані сторонами докази, оригінали документів та ін. матеріали на підставі яких підтвердити чи визнати такими, що не знайшли свого підтвердження, доводи сторін, суд вважає недоцільним проведення судового засідання у цій справі в режимі відеоконференції.

Судом також враховано, що заявляючи вказане клопотання про проведення судового засідання в режимі відеоконференції по цій справі позивачем не зазначено жодної обґрунтованої причини, яка об’єктивно перешкоджає уповноваженій особі чи представнику позивача брати участь у судовому засіданні та не надано жодного доказу, який би підтвердив неможливість прибуття вказаних осіб в судове засідання до господарського суду Запорізької області призначене на 10 год. 30 хв. 13.03.18 чи доказів про відсутність грошових коштів для забезпечення відрядження.

За таких обставин, у задоволенні клопотання позивача про участь у даній справі в режимі відеоконференції судом відмовляється.

На підставі викладеного, керуючись ч. 1 ст. 2, ч. ч. 1, 3 ст. 3, ч. 1 ст. 74, ч. 1 ст. 197 ГПК України, суд

 

УХВАЛИВ:

 

Відмовити у задоволенні клопотання директора ТОВ “Інтерсіті-Авто” викладене в прохальній частині позовної заяви за вих. б/д та б/н про призначення розгляду справи в режимі відеоконференції.

 

Екземпляр ухвали надіслати сторонам у справі.

Дата підписання ухвали: 16.02.2018.

 

Суддя                                                                                         В.Л. Корсун