flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги учасників судового процесу!

20 березня 2018, 15:33

    Відповідно до ч.ч. 1, 3, 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п’яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. Якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

    Після надходження від позивача/заявника документів щодо усунення недоліків зазначені документи невідкладно передаються для розгляду судді.

    З метою недопущення повторної реєстрації позовної заяви в автоматизованій системі документообігу та, як наслідок, повторного визначення судді за позовною заявою, щодо якої вже здійснено автоматизований розподіл справи, учасники судового процесу мають дотримуватися загальних вимог щодо оформлення та надсилання процесуальних документів, а саме:

    Позовну заяву, що надійшла в порядку усунення недоліків з доданими документами (у разі, якщо позовну заяву залишено без руху і недоліки щодо форми чи змісту позовної заяви позивачем усунуто), або інші документи, що надійшли до суду в порядку усунення недоліків учасники судового процесу мають направляти до суду супровідним листом з зазначенням номера справи та судді, яким винесено ухвалу про залишення позовної заяви без руху.