flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги громадськості!

04 квітня 2018, 15:00

Останнім часом почастішали випадки звернення громадян (фізичних осіб) до господарського суду Запорізької області з приводу отримання ними судових повісток про виклик у судове засідання у справах про стягнення заборгованості, які не перебувають в провадженні суду. Такі судові повістки про виклик до суду надсилаються окремими колекторськими фірмами з вказівкою на те, що судову повістку про виклик можливо анулювати, сплативши відповідну суму боргу на рахунок кредитора.

Звертаємо увагу, що чинна редакція Господарського процесуального кодексу України взагалі не передбачає надсилання сторонам у справі судових повісток про виклик до суду.

Крім того, сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути особи, зазначені у статті 4 цього Кодексу (ч. 1 ст. 45 Господарського процесуального кодексу України), а саме: юридичні особи, фізичні особа – підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування.

Статтею 20 Господарського процесуального кодексу України визначені справи, що відносяться до юрисдикції господарських судів, аналізуючи яку можна дійти висновку, що фізична особа, яка не є підприємцем може бути стороною у господарській справі лише у виключних випадках, наприклад, розгляд корпоративних спорів, відшкодування збитків тощо.

В разі отримання повістки про виклик до суду слід звернути увагу на наступне: судова повістка про виклик до суду надсилається безпосередньо судом (не колекторськими фірмами, громадськими організаціями, представниками аукціонів, тощо), містять всі необхідні реквізити справи (Єдиний унікальний номер справи, номер провадження у справі, сторони у справі, предмет розгляду, дату, час та місце проведення судового засідання) та обов’язково підписуються секретарями судового засідання, та скріплюється канцелярською печаткою відповідного суду.

У разі отримання судової повістки про виклик до суду, яка викликає сумніви щодо її змісту, яка не містить всіх, передбачених процесуальним законом реквізитів, пропонуємо звертатися за уточненням інформації щодо розгляду відповідної справи за телефоном інформаційного центру (061) 224-08-88 або «гарячої лінії» (061) 224-17-88 господарського суду Запорізької області.