flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ДО УВАГИ УЧАСНИКІВ ПО СПРАВІ 908-207-18, ФОП НАЗАРОВ М.В.

06 квітня 2018, 15:09

  номер провадження справи 22/13/18

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

УХВАЛА

 

 06.04.2018                                                                                                                     Справа № 908/207/18

м. Запоріжжя Запорізької області

 

Господарський суд Запорізької області у складі судді Ярешко О.В., при секретарі Лінчук А.В.

Представники сторін:

представник позивача - Яковенко Д.В., довіреність № 7104-К-О від 26.12.2016;

представник відповідача - не з’явився;

Розглянувши в судовому засіданні матеріали справи № 908/207/18

за позовом Публічного акціонерного товариства Комерційний банк “Приватбанк” (01001, м.Київ, вул. Грушевського, 1-Д)

до відповідача Фізичної особи – підприємця Назарова Михайло Вікторовича (72522, Запорізька, область, Якимівський район, с. Велика Тернівка, вул. Леніна, 76)

про стягнення суми 22570,22 грн.,

 

ВСТАНОВИВ:

 

06.02.2018р. до господарського суду Запорізької області надійшла позовна заява ПАТ КБ “Приватбанк” до ФОП Назарова Михайло Вікторовича стягнення суми 22570,22 грн., з яких: сума 11563,86 грн. – заборгованість по процентам за користування кредитом за договором про відкриття поточного рахунку від 06.04.2011р., сума 11006,36 грн. – пеня за несвоєчасне виконання зобов’язань за договором.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 06.02.2018 справу № 908/204/18 передано на розгляд судді Ярешко О.В.

Ухвалою Господарського суду Запорізької області від 09.02.2018 позовна заява прийнята до розгляду, порушено провадження у справі № 908/207/18, якій присвоєно номер провадження 22/13/18, справу до розгляду в засіданні господарського суду призначено на 06.03.2018.

Ухвалою Господарського суду Запорізької області від 06.03.2018 в судовому засіданні була оголошена перерва у зв’язку з необхідністю витребування у позивача документів, необхідних для розгляду справи.

В судове засідання 06.04.2018 з’явився представник позивача. Відповідно до ст. 222 ГПК України здійснювалося фіксування судового процесу за допомогою технічного засобу.

Відповідач в судове засідання не з’явився, причин неявки не повідомив, про дату та місце судового засідання повідомлений належним чином. Так, відповідач повідомлявся оголошенням на офіційному сайті суду, ухвалою, що була надіслана на офіційну адресу відповідача, проте повернулась з відміткою “за закінченням терміну зберігання”, а також телефонограмою, проте телефон відповідача є таким, що поза зоною доступу.

Документи та докази, що були витребувані ухвалою суду від 06.03.2018 позивач суду не подав, в судовому засіданні заявив клопотання про відкладення розгляду справи для подачі таких доказів у зв’язку з відсутністю можливості подати їх раніше через “збої в системі” позивача. Суд визнав таку причину неповажною та ухвалив повторно з власної ініціативи витребувати документи та докази, необхідні для розгляду справи з наступних підстав.

Відповідно до ч. 4 ст. 74 ГПК України суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов’язків щодо доказів.

Враховуючи, що позивачем недобросовісно здійснюються його процесуальні обов’язки щодо подання доказів, суд вважає за необхідне повторно зобов’язати позивача надати: Умови та Правила надання банківських послуг, Умови та Правила обслуговування за Розрахунковими картками, Тарифи банку станом на день підписання заяви відповідачем з наказами про їх затвердження; докази виконання (невиконання) сторонами зобов’язань за договором у спірний період (банківські виписки, платіжні доручення тощо), у т.ч. належні докази надання відповідачу кредиту; докази повідомлення відповідача про зміну Банком Умов та правил надання банківських послуг та зміну відсоткової ставки; надати точні та детальні розрахунки заявлених до стягнення сум (з зазначенням чіткого періоду виникнення заборгованості за кредитом, заборгованості по процентам за користування кредитом, нарахування пені за несвоєчасність виконання зобов’язання за договором, розрахунки надати по кожній сумі окремо). Копії зазначених документів невідкладно вручити відповідачу.

Згідно з ч.2 ст. 216 ГПК України якщо спір, розгляд якого по суті розпочато, не може бути вирішено в даному судовому засіданні, судом може бути оголошено перерву в межах встановлених цим Кодексом строків розгляду справи, тривалість якої визначається відповідно до обставин, що її викликали, з наступною вказівкою про це в рішенні або ухвалі.

Відповідно до ч. 1 ст. 120 ГПК України суд викликає учасників справи у судове засідання або для участі у вчиненні процесуальної дії, якщо визнає їх явку обов’язковою.

Враховуючи витребування судом у позивача документів, суд вважає за необхідне оголосити перерву у підготовчому судовому засіданні, визнати явку сторін обов’язковою та викликати представників сторін в наступне підготовче судове засідання, повідомити відповідача телефонограмою про дату та місце судового засідання.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 42, 74, 120, 121, 182, 183, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд –

 

УХВАЛИВ:

 

1. Оголосити перерву у судовому засіданні до 10.04.2018 о/об 11 год. 45 хв.

Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду за адресою: м. Запоріжжя, вул. Гетьманська, 4, кабінет № 308.

Електронна адреса господарського суду Запорізької області: inbох@zp.arbitr.gov.ua, телефон інформаційного центру суду: (061) 224-08-88.

Отримати інформацію по справі можливо на офіційному веб-порталі Судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: http://court.gov.ua/sud5009/.

2. Повторно витребувати у позивача Умови та Правила надання банківських послуг, Умови та Правила обслуговування за Розрахунковими картками, Тарифи банку станом на день підписання заяви відповідачем з наказами про їх затвердження; докази виконання (невиконання) сторонами зобов’язань за договором у спірний період (банківські виписки, платіжні доручення тощо), у т.ч. належні докази надання відповідачу кредиту; докази повідомлення відповідача про зміну Банком Умов та правил надання банківських послуг та зміну відсоткової ставки; надати точні та детальні розрахунки заявлених до стягнення сум (з зазначенням чіткого періоду виникнення заборгованості за кредитом, заборгованості по процентам за користування кредитом, нарахування пені за несвоєчасність виконання зобов’язання за договором, розрахунки надати по кожній сумі окремо). Копії вказаних документів невідкладно вручити відповідачу, докази вручення надати суду.

3. У судове засідання викликати представників сторін. При направленні в судове засідання уповноважених представників сторін, останнім мати при собі відповідно до ст. 60 ГПК України документи, що підтверджують повноваження представників (правовстановлюючі документи, довіреність). В разі неможливості забезпечення явки уповноваженого представника – повідомити суд про причини такої неявки.

4. Ухвала набирає законної сили в порядку, передбаченому ст. 235 ГПК України.

 

Суд звертає увагу учасників судового процесу на те, що відповідно до ст. 135 Господарського процесуального кодексу України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадках: невиконання процесуальних обов’язків, зокрема ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу (п. 1); зловживання процесуальними правами, вчинення дій або допущення бездіяльності з метою перешкоджання судочинству (п. 2); неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин (п. 3); невиконання ухвали про забезпечення позову або доказів, ненадання копії відзиву на позов, апеляційну чи касаційну скаргу, відповіді на відзив, заперечення іншому учаснику справи у встановлений судом строк (п. 4); порушення заборон, встановлених частиною десятою статті 188 цього Кодексу (п. 5).

 

 

Суддя                                                                          О.В. Ярешко