flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Постанова ВСУ щодо роз’яснення змісту понять «спосіб» і «порядок» виконання судового рішення

06 липня 2018, 15:30

ВСУ розглянув заяву державного виконавця про зміну способу і порядку виконання судового рішення з «зобов'язання боржника вчинити певні дії» на «стягнення грошових коштів з боржника на користь стягувача». Заява мотивована тим, що така зміна способу і порядку виконання судового рішення надасть змогу довести його до логічного завершення - повного та фактичного виконання рішення та задоволення вимог стягувача, оскільки іншого шляху, крім задоволення заяви державного виконавця не існує.

В результаті розгляду заяви державного виконавця ВСУ погодився з висновками судів першої та апеляційної інстанції щодо того, що заява державного виконавця про зміну способу і порядку виконання судового рішення зводиться до зміни змісту самого рішення, і крім того позивач, звертаючись до суду самостійно обрала спосіб захисту порушеного права, який і був предметом розгляду.

ВС роз’яснив, що поняття «спосіб» і «порядок» виконання судового рішення мають спеціальне значення, яке реалізується у виконавчому провадженні. Вони означають визначену рішенням суду послідовність і зміст вчинення виконавчих дій державним виконавцем.

Спосіб виконання судового рішення - це спосіб реалізації та здійснення способу захисту, встановленого статтею 16 ЦК України. Під зміною способу виконання рішення суду необхідно розуміти прийняття судом нових заходів для реалізації рішення у разі неможливості його виконання у раніше встановлений спосіб.

ВС дійшов висновку, що задоволення заяви про зміну способу і порядку виконання рішення суду щодо зобов'язання міської ради провести капітальний ремонт в будинку стягувача, на стягнення грошових коштів для завершення капітального ремонту змінює рішення суду по суті та спосіб захисту, передбачений статтею 16 ЦК України.

З повним текстом постанови ВСУ від 27.06.2018 у справі №713/1062/17 можна ознайомитись за посиланням.