flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги сторін по справі № 908/1719/17

20 листопада 2018, 14:57

  номер провадження справи 9/71/17

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

 

20.11.2018 Справа № 908/1719/17

м.Запоріжжя

 

Суддя Боєва Олена Сергіївна, розглянувши матеріали скарги Товариство з обмеженою відповідальністю “Долина-7” на дії та рішення державного виконавця Хортицького відділу державної виконавчої служби міста Запоріжжя Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області під час виконання судового рішення у справі № 908/1719/17

за позовом: Дочірнього підприємства “Побутторгсервіс” Товариства з обмеженою відповідальністю “Снабпромстрой ЛТД” (м. Запоріжжя)

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю “Долина-7” (м.Запоріжжя)

про розірвання договору оренди та стягнення 92416,80 грн.

заінтересована особа: Хортицький відділ державної виконавчої служби м. Запоріжжя ГТУЮ у Запорізькій області (м. Запоріжжя)

 

ВСТАНОВИВ:

 

До господарського суду Запорізької області 16.11.2018 надійшла скарга Товариства з обмеженою відповідальністю “Долина-7” в порядку ст. 339 ГПК України на дії та рішення державного виконавця Хортицького відділу державної виконавчої служби міста Запоріжжя Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області під час виконання судового рішення у справі № 908/1719/17, згідно з якою заявник просить суд:

- зупинити реалізацію описаного і арештованого майна, а саме: нежитлового приміщення № IX/літ а-10, А1/ за адресою: м. Запоріжжя, бул. Будівельників, буд. 7А, реєстраційний номер: 33138432, загальною площею 375 кв.м., частка власності 23/50, форма власності – приватна спільна часткова до розгляду скарги;

- визнати протиправним та скасувати звіт з оцінки вартості майна боржника, а саме: нежитлового приміщення № IX/літ а-10, А1/ за адресою: м. Запоріжжя, бул. Будівельників, буд. 7А, реєстраційний номер: 33138432, загальною площею 375 кв.м., частка власності 23/50, форма власності – приватна спільна часткова;

- визнати протиправними та скасувати рішення державного виконавця, оформленого заявкою на реалізацію арештованого майна від 25.09.2018 № 32481, щодо реалізації майна боржника у зв’язку із недотриманням вимог законодавства щодо відчуження частки у спільній вланості.

Згідно з витягом з протоколу передачі судової справи від 16.11.2018, скаргу передано раніше визначеному складу суду, який ухвалив судове рішення, а саме: судді Боєвій О.С.

Статтею 339 ГПК України встановлено, що сторони виконавчого провадження мають право звернутися до суду із скаргою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця під час виконання судового рішення, ухваленого відповідно до цього Кодексу, порушено їхні права.

Скарга подається до суду, який розглянув справу як суд першої інстанції (ч. 1 ст. 340 ГПК України). Про подання скарги суд повідомляє відповідний орган державної виконавчої служби, приватного виконавця не пізніше наступного дня після її надходження до суду (ч. 2 ст. 340 ГПК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 342 ГПК України скарга розглядається у десятиденний строк у судовому засіданні за участю стягувача, боржника і державного виконавця або іншої посадової особи органу державної виконавчої служби чи приватного виконавця, рішення, дія чи бездіяльність яких оскаржуються.

У скарзі від 15.11.2018 скаржник заявив клопотання, згідно якого просить суд зупинити реалізацію описаного і арештованого майна, а саме: нежитлового приміщення № IX/літ а-10, А1/ за адресою: м. Запоріжжя, бул. Будівельників, буд. 7А, реєстраційний номер: 33138432, загальною площею 375 кв.м., частка власності 23/50, форма власності – приватна спільна часткова до розгляду скарги.

Розглянувши вказане клопотання, суд зазначає про наступне.

Відповідно до ст. 326 ГПК України судові рішення, що набрали законної сили, є обов'язковими на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами. Невиконання судового рішення є підставою для відповідальності, встановленої законом.

Згідно частини 1 статті 327 ГПК України виконання судового рішення здійснюється на підставі наказу, виданого судом, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Розділ VI ГПК УкраїниСудовий контроль за виконанням судових рішень” та, зокрема, стаття 342 ГПК України, нормами якої врегульовано порядок розгляду скарги на рішення, дії або бездіяльність органу Державної виконавчої служби, не містять переліку заходів, які вправі здійснити суд в процесі підготовки такої скарги до розгляду.

Слід зазначити, що скаржник не вказав жодної норми (статті) Господарського процесуального кодексу України  в обґрунтування підстав для вжиття судом вказаних скаржником заходів в процесі підготовки даної скарги до розгляду, а саме: зупинення реалізації описаного і арештованого майна до розгляду скарги по суті.

Разом з тим, скаржник обґрунтовує заявлене ним клопотання нормами Закону України “Про виконавче провадження”, які суд бере до уваги при вирішенні питань, пов’язаних з виконанням судових рішень, однак керується саме нормами процесуального законодавства.

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень (ч. 1 ст. 74 ГПК України).

           На підставі викладеного, суд вважає за необхідне прийняти скаргу до розгляду, призначити судове засідання, у задоволенні клопотання про зупинення реалізації описаного і арештованого майна, відмовити.

Керуючись ст.ст. 234, 339-342 Господарського процесуального кодексу України, суд

 

 УХВАЛИВ:

 

           1. Прийняти скаргу до розгляду.

2. Призначити судове засідання на 27.11.2018 о /об/ 15 год. 30 хв.

Засідання відбудеться в приміщенні господарського суду за адресою: місто Запоріжжя, вулиця Гетьманська, 4 (корпус 1), 3 поверх, зал № 321.

Електронна адреса господарського суду Запорізької області: inbох@zp.arbitr.gov.ua, Єдиний Контакт-центр судової влади України 0-800-501-492 (безкоштовний по всій території України).

3. У задоволенні клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю “Долина-7” про зупинення реалізації описаного і арештованого майна, а саме: нежитлового приміщення № IX/літ а-10, А1/ за адресою: м. Запоріжжя, бул. Будівельників, буд. 7А, реєстраційний номер: 33138432, загальною площею 375 кв.м., частка власності 23/50, форма власності – приватна спільна часткова до розгляду скарги, - відмовити.

4. Викликати в судове засідання стягувача, боржника і державного виконавця, яким необхідно виконати наступні дії:

Стягувачу, боржнику – надати довіреність на представника, явка.

Запропонувати:

Боржнику (заявнику) – надати докази на підтвердження ознайомлення з матеріалами виконавчого провадження 08.11.2018 , як-то слідує зі скарги.

Стягувачу (позивачу) – надати завчасно до судового засідання свою письмову позицію по суті скарги, копію пояснень та доданих документів завчасно направити боржнику та виконавчій службі (докази направлення/вручення – надати суду).

Державному виконавцю Хортицького ВДВС м.Запоріжжя ГТУЮ у Запорізькій області Литвиненко А.Д.– надати в судове засідання матеріали виконавчого провадження ВП № 55235790; завчасно до судового засідання – заперечення по суті скарги, з нормативним та документальним обґрунтуванням підстав прийняття оскаржуваної постанови та оформлення заявки на реалізацію арештованого майна від 25.09.2018; копію заперечення та доданих документів завчасно направити боржнику і стягувачу (докази направлення/вручення надати суду); довіреність на представника; забезпечити явку.

Звернути увагу, що документи необхідно подати завчасно до судового засідання (із супровідним листом) через службу діловодства суду. Копії документів засвідчуються відповідно до вимог пункту 5.27 Уніфікованої системи організаційно-розпорядчої документації (ДСТУ 4163-2003), затвердженої наказом Держспоживстандарту України від 07.04.2003 № 55, згідно з яким відмітка про засвідчення копії документа складається зі слів: “Згідно з оригіналом”, назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії.

Відповідно до ст. 42 ГПК України документи, які подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в електронній формі, скріплюються електронним цифровим підписом учасника справи (його представника).

При направленні в судове засідання уповноважених представників учасників справи, останнім мати при собі документи, що відповідно до ст. 60 ГПК України підтверджують їх повноваження (правовстановлюючі документи, довіреність, ордер тощо).

Отримати інформацію по справі можливо на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет: http://court.gov.ua/sud5009/, в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/.

Копію даної ухвали направити учасникам справи та державному виконавцю.

Про дату, час та місце розгляду скарги повідомити виконавчу службу телефонограмою.

Розмістити оголошення з повідомленням про дату, час та місце розгляду скарги на офіційному сайті судової влади України за посиланням: https://zp.arbitr.gov.ua/sud5009/pres-centr/news/.

Важливо. У зв’язку з підготовкою до впровадження в господарському суді Запорізької області підсистеми “Електронний суд” модуля “Автоматизований розподіл” Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, функціонування якої передбачено з ст. 6 ГПК України, що забезпечує обмін документами (надсилання та отримання документів) в електронній формі між судами, між судом та учасниками судового процесу, між учасниками судового процесу, при поданні через канцелярію суду відповідних заяв в паперовій формі бажано одночасно надавати працівникам канцелярії суду їх текст, а також відскановані копії документів (доказів), що є додатками до цих заяв, в електронному вигляді (на електронному носії) для подальшого експортування в Автоматизовану систему документообігу.

Із відеоінструкцією щодо реєстрації в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі можна ознайомитися на сайті судової влади України за посиланням: https://zp.arbitr.gov.ua/sud5009/pres-centr/news/548658/. Реєстрація в системі не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі.

 

Примітка: Відповідно до ст. 135 Господарського процесуального кодексу України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, зокрема, за ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу.

 

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Ухвала підписана 20.11.2018.

 

 

                                   Суддя                                                                      О.С.Боєва