flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щодо роботи суду під час запровадження правового режиму воєнного стану

28 листопада 2018, 15:14

У зв’язку з запровадженням правового режиму воєнного стану, відповідно до Указу Президента України №390/2018 Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 26 листопада 2018 року «Щодо надзвичайних заходів із забезпечення державного суверенітету і незалежності України та введення воєнного стану в Україні» та Указу Президента України №392/2018 від 26 листопада 2018 року «Про внесення зміни до рішення Ради національної безпеки і оборони України від 26 листопада 2018 року «Щодо надзвичайних заходів із забезпечення державного суверенітету і незалежності України та введення воєнного стану в Україні», та з урахуванням численних телефонних звернень користувачів судових послуг щодо надання інформації про роботу господарського суду Запорізької області в зазначених умовах повідомляємо, що правові засади діяльності органів державної влади, в тому числі й судових органів, військового командування, військових адміністрацій, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій в умовах воєнного стану, гарантії прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб регулюються Законом України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 р. №389-VIII.

Згідно з положеннями ст.ст. 10, 26 зазначеного нормативного акту повноваження судів в період дії воєнного стану не можуть бути припинені. Закон чітко визначає, що правосуддя на території, на якій введено воєнний стан, здійснюється лише судами. На цій території діють суди, створені відповідно до Конституції України. Скорочення чи прискорення будь-яких форм судочинства забороняється.

 У разі неможливості здійснювати правосуддя судами, які діють на території, на якій введено воєнний стан, законами України може бути змінена територіальна підсудність судових справ, що розглядаються в цих судах, або в установленому законом порядку змінено місцезнаходження судів.

Створення надзвичайних та особливих судів не допускається.

Крім того, діяльності судів відповідно до п.29 ч.2 ст. 15 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» сприяють військові адміністрації, утворення та діяльність яких передбачена Законом.

Одночасно, відповідно до ч.3 ст. 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», Постановою Кабінету Міністрів України від 22.07.2015 р. №544, затверджено типовий план запровадження заходів правового режиму воєнного стану в Україні та її окремих місцевостях, які в тому числі спрямовані й на сприяння діяльності судів.

Таким чином, звертаємо вашу увагу, що запровадження правового режиму воєнного стану на окремих територіях України, в тому числі й на території Запорізької області, не змінює встановленого законом порядку відправлення правосуддя господарським судом Запорізької області.

 

 

За повідомленням прес-служби суду