flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В господарському суді Запорізької області розпочато стажування кандидатів на посаду судді

13 грудня 2018, 11:41

Сьогодні 13 грудня 2018 року в господарському суді Запорізької області розпочали стажування кандидати на посаду судді.

Стажування проводиться відповідно до Наказу директора Харківського регіонального відділення НШСУ «Про розподіл та направлення кандидатів на посаду судді на стажування до господарських судів» та виданого на його виконання Наказу Голови господарського суду Запорізької області «Про проходження стажування».

17 кандидатів на посаду судді проходитимуть стажування в господарському суді Запорізької області до 04 січня 2019 року включно. Відповідно до Наказу голови господарського суду Запорізької області вони закріплені за суддями-наставниками, які будуть безпосередньо забезпечувати оволодіння майбутніми суддями практичними вміннями і навичками, необхідними для здійснення правосуддя.

В господарському суді Запорізької області працює 5 сертифікованих суддів-наставників, які 04 грудня 2018 року пройшли в Національній школі суддів України тренінг тренерів на тему: «Наставництво (коучінг) в системі формування професійних навичок майбутнього судді», організований спільно з Проектом ЄС «Підтримка реформ з верховенства права в Україні (Право-Justice). До числа суддів-наставників входять голова господарського суду Запорізької області Мірошниченко М.В., судді з багаторічним стажем роботи на посаді судді та великим досвідом правозастосування – Корсун В.Л., Кричмаржевський В.А., Горохов І.С., Сушко Л.М.

Стажування проходить відповідно до вимог ст.ст. 24, 77 Закону України «Про судоустрій та статус суддів», Порядку проходження спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді, Програми спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді, Положення про стажування та наставництво (коучінг) кандидатів на посаду судді, Графіка спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді та Плану дій, щодо організації стажування в Господарському суді Запорізької області кандидатів на посаду судді.

В перший день стажування голова господарського суду Запорізької області та судді-наставники познайомились з кандидатами на посаду судді, обговорили програму стажування та план стажування. Крім того, голова суду Мірошниченко М.В. представив стажерам керівника апарату суду, керівників структурних підрозділів суду, які будуть приймати безпосередню активну участь в процесі проходження стажування в господарському суді кандидатами на посаду судді.

 Керівник апарату господарського суду Запорізької області – Вознесенська О.І. довела до відома стажерів інформацію про розпорядок роботи суду, ознайомила стажерів з подальшим планом дій щодо проходження стажування, розміщенням структурних підрозділів суду в будівлі господарського суду Запорізької області, робочими місцями стажерів на час проходження стажування в господарському суді Запорізької області та іншими питаннями організаційного характеру.

В процесі проходження стажування кандидати на посаду судді ознайомляться та вивчать організацію роботи канцелярії суду; познайомляться з порядком обліку та звітності статистичних даних, аналізом розгляду судових рішень по господарських справах; ознайомляться з плануванням та організацією підготовки до розгляду та судового розгляду господарських справ; вивчать організацію та підготовку судового засідання; будуть розвивати практичні навички написання проектів процесуальних документів у господарському судочинстві та обговорюватимуть їх з суддею- наставником; отримають знання з організації внесення судових рішень до Єдиного державного реєстру судових рішень та проходження документообігу непроцесуальних документів; ознайомляться з порядком організації охорони приміщення господарського суду Запорізької області.

В цілому план проходження стажування дуже насичений. Після проходження стажування кандидати на посаду судді матимуть не лише чітке уявлення про роботу господарського суду, порядок розгляду справ в суді зазначеної спеціалізації, а й отримають безцінний практичний досвід, який стане їм в нагоді при написанні практичних завдань з господарської спеціалізації під час чергового етапу відбору кандидатів на посаду судді або ж під час в роботи в якості судді суду господарської юрисдикції, у випадку успішного проходження всіх етапів добору кандидатів на посаду судді.

 

 

За повідомленням прес-служби суду