flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Як парость виноградної лози, плекайте мову…..»

31 травня 2019, 14:51

Згадані слова з відомого вірша Максима Рильського «Мова» актуальні не лише для кожного громадянина України, який є носієм мови в цілому, а й для представників всієї системи правосуддя, зокрема. Адже правильність написання юридичних тексів, їх стилістичного оформлення, обгрунтованість та правомірність вживання в конкретних випадках тих чи інших мовленнєвих структур, говорить не лише про освідченість правника, а й про його повагу до адресата, якому спрямовується документ.

Саме тому, з метою підвищення фахового рівня суддів в галузі українського ділового мовлення, 31 травня 2019 року Дніпровським регіональним відділенням Національної школи суддів України на базі господарського суду Запорізької області, проведено семінар за програмою періодичного навчання суддів господарських та окружних адміністративних судів Запорізької області на тему: «Мова української праводілової сфери».

Надзвичайно цікаві та актуальні питання, що стосуються нової редакції «Українського правопису», етикету усного й писемного мовлення, як складової фахової майстерності судді, питання синтаксичних структур мови судочинства, логіко-стилістичних та інших особливостей оформлення текстів судових документів, висвітлювала суддям доцент кафедри української та іноземних мов Дніпропетровського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, кандидат філологічних наук, доцент – Неоніла Баракатова.

Участь в семінарі взяли судді господарського суду Запорізької області та Запорізького окружного адміністративного суду.

Семінар проводився в формі інтерактивної лекції з використанням презентацій Power Point. Для зручності сприйняття матеріалу лекції були розподілені на окремі теми. В кінці висвітлення кожного питання, учасники семінару виконували практичні завдання з використанням роздаткового матеріалу.

Наостанок, суддям було проведено експрес-опитування за допомогою системи клікерів та анкетування. На підтвердження успішного вдосконалення знань з ділової української мови судді отримали сертифікати Національної школи суддів України.

 

 

За повідомленням прес-служби суду