flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інститут неплатоспроможності в системі законодавства України

27 січня 2020, 13:25

Саме такій тематиці був присвячений навчальний захід з підвищення рівня кваліфікації працівників апарату суду, на якому 24 січня 2020 року в якості слухачів були присутні помічники суддів банкрутної колегії господарського суду Запорізької області. Захід проводився в Дніпровському регіональному відділенні Національної школи суддів України. Доповідачем виступав суддя Центрального апеляційного господарського суду, кандидат юридичних наук – Вечірко О.І.

Головними темами для обговорення стали питання мінімізації негативних наслідків неплатоспроможності боржника, захисту його приватних інтересів, захисту приватних інтересів кредиторів та публічних інтересів держави; обговорення етапів розвитку законодавства про банкрутство за часи існування незалежної держави Україна, в тому числі й положень нині діючого Кодексу України з процедур банкрутства.

Не залишився поза увагою й новий для вітчизняного законодавства інститут неплатоспроможності фізичної особи та процедурні питання пов’язані з відкриттям провадження по справі про неплатоспроможність, введенням процедури реструктуризації боргів боржника, задоволення вимог кредиторів та визнання фізичної особи банкрутом.

Жвавому обговоренню були піддані питання особливостей провадження в справах про банкрутство як фізичних так і юридичних осіб; категорії спорів, що розглядаються в межах справ про банкрутство; основні стадії провадження в справах про банкрутство.

Окремо частина лекції була присвячена питанням структури Кодексу України з процедур банкрутства, порядку набрання ним чинності та введення його в дію, порядку розгляду справ про банкрутство після введення в дію норм Кодексу.

Зважаючи на значні зміни в системі діючого законодавства, що встановлює умови та порядок відновлення платоспроможності боржника – юридичної особи або визнання його банкрутом з метою задоволення вимог кредиторів, а також відновлення платоспроможності фізичної особи, підготовка працівників апарату суду за програмою «Особливості застосування норм Кодексу України з процедур банкрутства» є вагомим внеском в сприянні розвитку професійних якостей помічників суддів.

За результатами підготовки кожен помічник судді отримав сертифікат про проходження підготовки і здобув нові, необхідні для щоденної роботи знання.

 

За повідомленням прес-служби суду