flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

А чи бачили ви роботу суду зсередини?

02 березня 2020, 15:01

Зважаючи на специфіку роботи судових установ, постійну завантаженість суддів та працівників апарату суду, не кожен громадянин, який не являється учасником справи, може побачити як саме вершиться правосуддя і заглянути за лаштунки цього складного, багатогранного процесу. Але періодично, ми - працівники суду, намагаємось виділити час і запросити до себе в гості майбутніх правників, які лише отримують знання в галузі права, щоб поділитись власним практичним досвідом і показати роботу суду, як складного організму з іншого боку, деколи складного, рутинного, який вимагає постійної самовіддачі, самодисципліни, наполегливості та відповідальності від кожного судді та кожного працівника апарату суду.  

В п’ятницю 28 лютого 2020 року в господарському суді Запорізької області відбувся День відкритих дверей. Цього разу, до нас у супроводі викладачів, кандидатів юридичних наук: Сидорова Я.О., Алімова К.О. - завітали студенти III курсу юридичного факультету ЗНУ.

В ході заходу, працівники суду намагались максимально повно показати студентам його роботу зсередини, так би мовити ту її частину, яка завжди залишається непоміченою для користувачів судових послуг та сторін по справах, але є важливою, оскільки саме завдяки системній та злагодженій роботі всіх відділів суду, забезпечується якісне відправлення правосуддя.

Студенти виявили неабияку зацікавленість до процесу документообігу суду, реєстрації вхідної та вихідної кореспонденції, процесу передачі закінчених провадженням справ до архіву суду, і тут, власним досвідом з ними поділилась керівник відділу автоматизованого документообігу суду, обробки та контролю виконання документів - Мовчан С.В.

Судова практика, як відомо, першочергово формується в суді першої ланки і має важливе значення для вивчення проблем в застосуванні законодавства, що неодмінно виникають в процесі правозастосування і усуваються судами апеляційної чи касаційної інстанції шляхом скасування чи зміни судових рішень. Саме тому аналіз якості розгляду суддями справ з урахуванням їх загальної кількості та складності, врахуванням кількості скасованих та змінених судових рішень, дає змогу виявити практичні проблеми в застосуванні законодавства, і розробити подальші кроки для його вдосконалення. Аналітично-статистичний відділ нашого суду якраз і займається вивченням та аналізом зазначеної інформації. Керівник відділу Сірік Ю.Д. детально розповіла відвідувачам про специфіку обробки статичної інформації, про порядок проведення автоматизованого розподілу справ і продемонструвала цей процес на практиці.

Крім того, начальник відділу захисту інформації, адміністрування баз даних та інформаційних технологій Фокін Р.В. ознайомив студентів з порядком та особливістю проведення відеоконференцзв’язку в суді, показав як саме на практиці і з застосуванням якого програмного забезпечення відбувається бронювання майданчиків для проведення судового засідання  в режимі відеоконференції.

Ознайомившись з роботою відділів суду, наші гості мали чудову нагоду поспілкуватись з заступником голови господарського суду Науменком А.О., який до того ж є викладачем Дніпровського регіонального відділення Національної школи суддів.

Досить змістовну бесіду про переваги та труднощі суддівської кар’єри, особливості правозастосування в сфері господарського судочинства провів зі студентами суддя господарського суду з багаторічним суддівським досвідом - Горохов І.С.  

Будь-який досвід – завжди на користь, нові знання – ніколи не будуть зайвими, приємні враження – залишаться з нами на завжди, але все має кінець. Наш День відкритих дверей підійшов до завершення, обмінявшись враженнями від побаченого і почутого про роботу суду, ми з нашими гостями зробили пам’ятні фото і домовились про майбутні зустрічі, які швидше за все відбудуться вже в іншому, але не менш цікавому форматі.   

 

За повідомленням прес-служби суду